Niečo sladké na raňajky :)...
150 g hladkej špaldovej múky
50 g celozrnnej múky
2 ČL prášku do pečiva
2 ČL trstinového cukru
štipka soli
50 g studeného masla
1 vajce
80 g bieleho jogurtu
1/2 ČL vanilkového extraktu
citrónová kôra
1 ČL škorice
... hrozienka
- V mise zmiešame múku, prášok do pečiva, cukor, soľ a škoricu. Do misy nastrúhame studené maslo a rukou rýchlo spracujeme tak, aby vznikla zmes s konzistenciou posýpky na koláč a zostali v nej kúsky masla.
- V strede zmesi urobíme jamku a pridáme celé vajce, jogurt, vanilkový extrakt a nastrúhanú citrónovú kôru.
- Vypracujeme nelepivé cesto ( kto chce môže teraz pridať hrozienka ), zabalíme do fólie a na 30 minút odložíme do chladničky.
- Z vychladeného cesta na pomúčenej doske rukami vytvarujeme placku s hrúbkou 2 - 3 centimetre a nakrájame na trojuholníky alebo pohárom vykrojíme kolieska, ktoré poukladáme na hlbší plech s papierom na pečenie.
- Potrieme mliekom a pečieme v rúre predhriatej na 200 stupňov 12 až 15 minút.
- Upečené znovu potrieme mliekom, necháme mierne vychladnúť na mriežke a papáme ( krásne vonia, takže kto nevydrží, môže časť s chladnutím preskočiť :) ).
Keď som na internete hľadala nejaký dobrý recept, našla som aj niekoľko tipov, ako by sa mali scones piecť, aby sa naozaj vydarili.
- Je dôležité pracovať s cestom naozaj rýchlo, aby v ňom zostali malé kúsky masla, ktoré by sa mali pri pečení rozpustiť a upečené scones by vtedy mali zostať nadýchané ( to sa mi teda veľmi nepodarilo, takže mám čo zlepšovať -ale na chuti to rozhodne nič nepokazilo :) ).
- Ak ich chcete mať v tvare trojuholníku, nožom by ste nemali ťahať, ale len priložiť na cesto, zatlačiť a zdvihnúť. Aj pri vykrajovaní pohárom by sa ním nemalo krútiť, ale len priložiť na cesto, zatlačiť a zdvihnúť ( doporučujem nôž aj pohár trošku pomúčiť ).
- Na plechu by mali byť čo najbližšie pri sebe ( ale nie príliš, trošku sa nafúknu ) aby pekne a rovnomerne narástli ( preto aj ten hlbší plech ).
Keďže som originálne anglické scones nejedla, naozaj netuším či sa im tieto aspoň trošku podobajú, ale sú naozaj vynikajúce. Neboli síce dokonalé, ale moje prvé. A určite som ich nepiekla naposledy, takže príležitostí na vylepšenie bude ešte dosť :).
![]() |
A na záver jedna raňajková - s banánom a bielym jogurtom :)... |
PSI... Ak si cesto pripravíte večer, vydrží v chladničke celú noc a ráno máte za pol hodinku upečené čerstvé koláčiky na raňajky :)...
PSII... Ak sa Vám recept páči, budem rada ak ich vyskúšate upiecť a napíšete, či sa podarili :)...
krasavci :) možná něco podobného vyzkouším!
OdpovedaťOdstrániťtak sa snáď podaria a budú chutiť :)
Odstrániť